Crista Bruine de Bruin
Paarden zijn een spiegel van jezelf

Recensies

Florence de Kok – Sondrio – ZZL/ junioren

“Eind november 2016 begon ik mijn lessen bij Crista. Het rijden ging namelijk niet zo soepel als voorheen en merkte dat mijn paard Sondrio strakker en gespannen ging lopen. Ik kreeg veel conflicten met mijn paard en kon haast niet meer mijn ZZL-proef uitrijden. Crista heeft mij toen geholpen om samen met mijn ‘Madame Tussauds’ paard weer tot een ontspannen paard/combinatie te veranderen.

We hebben veel basis oefeningen gedaan die wij moeilijk vonden. Na een tijdje hard oefenen met Crista is er veel veranderd, Sondrio is soepeler, vrolijker in karakter, zijn gangen zijn verbeterd en loopt hij bovendien veel beter door zijn lichaam dan voorheen.

De lessen zijn motiverend, Crista heeft alle geduld en legt rustig en duidelijk uit. Wat ik erg fijn vind aan haar lessen is dat ze elke week wel huiswerk meegeeft om zelf te oefenen tot de volgende les. Ze varieert haar lessen wat voor een leuke afwisseling zorgt. De lessen beëindigen voor mij altijd met een glimlach!

Momenteel verschijnen wij na een winterstop weer in de wedstrijdbaan. Met veel plezier start ik in de ZZL en maak ik er nog leuk jaartje van in de Junioren!”

Janna Selier – Verona – ZZL

“Toen ik 17 was heb ik voor het eerst les gehad van Crista. Ik had toen een 3 jarige paard waarmee ik dressuur wilde rijden. Zelf had ik nog nooit een wedstrijd gestart. Samen met Crista heb ik in een paar jaar dit paard kunnen opleiden naar de ZZ-licht.

Ook een verzorgpaard dat ik op dat moment reed heb ik van de B tot de ZZ-licht gereden. Na een pauze van 10 jaar ben ik weer begonnen met rijden. Een leuke merrie die nog geen wedstrijd ervaring had. Ik ben toen weer gaan lessen bij Crista, en jawel, na 3 jaar mochten we ook ZZ-licht starten.

Deze resultaten zijn te danken Crista haar ervaring als jurylid, waardoor ze als geen ander weet hoe een paard dient te lopen in een dressuurproef.

Ook is er een duidelijke opbouw in de training waarbij het paard niet wordt overbelast en waarbij er rekening wordt gehouden met de bouw, talent en karakter van het paard. Crista is altijd vriendelijk naar het paard en weet je als ruiter altijd goed te motiveren.”

Manouk Foks – Wodka – Z1 ​

“​19 oktober 2013, de dag dat ik mijn eerste les had van Crista met mijn paard Wodka! Ik had net mijn punten bij elkaar gereden in het L2 en ging opzoek naar een passende intrsuctrice. Ik reed in die tijd op de ‘ponyclub’ maar ik merkte dat wij met 1 maal per week groepsles het niet zouden gaan halen in het M1.

Wodka was qua bouw niet het makkelijkste paard maar gelukkig heeft hij een instelling waar je van droomt. Crista heeft ons altijd onwijs positief les gegeven wat verschrikkelijk motiverend is!

Ook is zij altijd buiten de lessen om bereikbaar en filmde ik mijn proeven en gaf zij achteraf tips nadat zij deze filmpjes bekeken had. Uiteindelijk zijn wij zelfs tot het Z1 gekomen waar wij zelfs wel is in de prijzen vielen en waren wij al bezig met oefeningen voor de Z2.

Helaas is Wodka op dit moment zwaar geblesseerd maar hoop ik in de toekomst weer te kunnen gaan lessen bij Crista misschien met Wodka of misschien wel met een opvolger voor hem?”

Kik Bliek – Valeur – M1

“Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik bij Crista ben gaan lessen met mijn niet al te makkelijke merrie Valeur. Haar heet gebakerde karakter en haar ijzeren conditie waren geen goede componenten voor succes!!. Nu zit ik ook niet zo fantastisch in elkaar en dat helpt natuurlijk niet mee om problemen op te lossen. Aangezien het paard een gegeven is en mijn fysieke hoedanigheid ook moesten die tot een eenheid worden gesmeed. Ik moet loslaten en dan doet Valeur dat ook (blijkt…)

Onder de leiding van Crista is Valeur een stuk rustiger geworden. Tegelijkertijd heeft ze mij stapje voor stapje rechter op mijn paard gekregen. Het ging eigenlijk best goed en we zijn wedstrijden gaan rijden. Rustig aan, want het moet leuk blijven en ik hoef ook niet naar de Olympische Spelen!!!

In juni 2016 heeft Valeur een veulen gekregen. Ondanks haar wat lastige karakter (wel een tank, maar zeker niet gemeen) heeft ze toch met 8 maanden dracht nog de laatste punten voor de L2 gescoord, en dat ook nog op vreemd terrein.

Met geduld en een goed trainingsbeleid kom je dus toch nog een heel eind. Nadat het veulen afgespeend was hebben we de draad weer opgepakt. De basis zit er blijkbaar goed in, want ik kon eigenlijk zo weer aan de slag.

De lessen worden gecombineerd met een simulatortraining, die door Carmen Schalk-Janssen wordt gegeven. Het samenwerkingsverband tussen Carmen en Crista maak ik al een aantal jaren mee. De training draagt wezenlijk bij aan verbetering van houding en zit; zeker omdat de bevindingen van Carmen door Crista later op het paard worden vertaald. Ook op langere termijn blijf je er profijt van houden.

Samen met Crista blijf ik mijn doelen bijstellen; gewoon omdat het kan. Hoe leuk is dat. De kunst van het loslaten dus….”

Susan van der Vlugt – B/L

​”Ik leerde Crista kennen toen ik een clinic bij haar reed met mijn merrie. De clinic was erg leerzaam en besloot om les te vragen. Helaas werd mijn merrie kreupel waardoor ze niet meer gereden kon worden.

Sinds een jaar heb ik een Friese merrie van 6 jaar. en ze is nu een jaar onder het zadel , ik les nu ongeveer weer een half jaar bij Crista.
Wat ben ik blij met de begeleiding van Crista! Ik heb geen makkelijke merrie. Ze moet nog veel leren. Maar we maken grote sprongen vooruit.

Tijdens de les straalt de positieve energie van Crista af. Is duidelijk in de didactiek.
Crista haalt alles uit de ruiter en het paard en is erg betrokken met haar leerlingen. Als jurylid weet ze ook als geen ander hoe je op wedstrijd een tevreden proef kunt rijden.

Ik hoop dat ik in de toekomst onder begeleiding van Crista de wedstrijden kan rijden.”

Vera van Deventer – Wish – Recreatieruiter

“Ik heb Crista leren kennen doordat ik vorig jaar een clinic bij haar had gereden en sindsdien les ik om de week bij Crista. Ze is heel gedreven weet alles goed uit teleggen en heel belangrijk is dat ze het paard in de ontspanning wil hebben lopen, oftewel de basis moet eerst in orde zijn en sinds ik les bij Crista is m’n paard niet meer terug te herkennen. Veel beter in de bespiering, oefeningen die ik mee krijgen werken super goed om hem los te houden. Ben elke keer weer enorm blij met haar!”

Sydney en Shannon – Nike – L2

” Wij vroegen moeder Shannon Jansen en dochter Sydney van den Bout (11-01-2007) naar hun ervaringen met paard rijinstructrice Crista Bruine de Bruin. Shannon rijdt vanaf haar zestiende bij Crista en sinds 2014 rijdt ook dochter Sydney op hun zelf gefokte NRPS ruin Nike. Moeder en dochter delen hun ervaringen in een openhartig interview over enthousiasme en leren.

Sydney: Mama, hoe lang ken jij Crista al?
Shannon: Ik was ongeveer vijftien toen iemand mij vertelde over Crista. Vanaf dat moment ben ik gaan “lessen” bij Crista bij haar pensionstal aan de Bosrandweg. Als ze je les gaf, konden de buren meegenieten. Met veel passie en enthousiasme probeerde ze mij handiger te maken. Natuurlijk heel serieus, maar ook af en toe met een goede grap. Dat is niet veranderd toch?
Sydney : Hahahaha, nee, dat is niet veranderd. Hoewel, ik mag niet te veel kletsen.

Shannon: Weet je nog dat je net begon, toen mocht je veel meer kletsen en spelen, maar nu je steeds handiger wordt, wil jij zelf ook steeds beter gaan rijden. Geef eerlijk toe, hoe gaaf vind jij het als je merkt dat het steeds makkelijker gaat? Van mij wil je niets aannemen en van Crista neem je ieder woord direct aan!
Sydney: Dat komt omdat ze het heel goed uitlegt.
Shannon: Hoe doet ze dat dan?
Sydney: Voordoen en vragen stellen. Ze vraagt ook altijd naar mijn wedstrijd en soms komt ze kijken.

Shannon; Dat herken ik wel. Ik weet ook nog dat ik Crista als eerste liet weten hoe het gegaan was na een wedstrijd. Die was net zo blij als ik!
Sydney: En ze denkt heel goed na over hoe ze het uitlegt. Je kunt beter zeggen wat iemand wel moet doen dan zeggen, niet achterover leunen. Dan hoort iemand alleen achterover leunen.
Shannon; Wijsneus! Dat klopt. Crista en ik praten vaak over dat soort dingen. Dat vind ik zo knap aan Crista. Na zo veel jaar probeert ze scherp te blijven hoe ze dingen uitlegt. Niet iedereen luistert en leert op dezelfde manier. Soms heeft iemand een andere manier nodig om iets uitgelegd te krijgen. Ze blijft zich hierover ontwikkelen. Zo zie je maar, je bent nooit uitgeleerd.

Sydney: Toen Crista ging jureren en wij mee mochten om te schrijven vond ze het ook leuk om mensen iets te vertellen.
Shannon: Dat klopt. Je moet nooit bang zijn voor de jury, die wil je alleen maar iets laten leren. Als Crista een proefje met je oefent, dan verteld ze ook hoe de jury kijkt naar je proefje. Ook al gaat het voor jou al veel beter dan de vorige keer, de jury weet dat niet. Die beoordeeld alleen maar die dag en dat moment. Sydney als je een referentie schrijft dan wil je mensen vertellen waarom ze van Crista les zouden kunnen nemen. Weet jij waarom?

Sydney: Omdat ze een super juf is!

Shannon: Mee eens, een heerlijk en enthousiast mens. Ze geeft les op basis van plezier en vriendelijk beeld. Daarin kan zij zich verplaatsen als het soms anders voelt. Met haar ruime ervaring op verschillende niveaus weet zij als geen ander bij een goede africhting komt kijken. Ze weet wat er nodig is om je verder te helpen, daarin werkt ze procesmatig. Haar instructie is gebaseerd op een ruitergevoel waarin ze onderzoekt of de boodschap over blijft komen. Zodoende hebben zowel Sydney als ik voldoende progressie kunnen maken.”

Leoni Springer – Papillon – ZZZ

Wat voor mij Crista tot een superfijne instructrice maakt, naast haar kennis en kunde, is dat ze ook interesse toont in paard en ruiter buiten de lessen om.

Ze draait niet zoals zoveel instructeurs op uurtje factuurtje, maar heeft belangstelling voor je. Je kunt altijd op haar rekenen voor support buiten de lessen om. Volgt je wedstrijden van een afstand of komt coachen als dat nodig is.

Kortom een instructrice met hart voor jou en je paard!

Een wedstrijd combinatie

Hallo,

Ik wilde nog iets kwijt! U heeft mij gejureerd op 1 oktober 2017. Ik was blij verrast met u als jury, wat heb ik veel geleerd en ben erg enthousiast naar huis gegaan. Ik vond het erg prettig en u bent een voorbeeld voor veel juryleden. Dat wilde ik u nog vertellen.

Anita van der Weijden – Chica – B

Na tien jaar western, inclusief wedstrijden, te hebben gereden met mijn Arabier merrie werd het tijd het roer om te gooien. Ik merkte dat zij en ik problemen kregen met het zware zadel. Ik ben toen dressuur gaan rijden, eerst nog met een boomloos endurance zadel dat heel licht was. Ik wilde het voor mijn paard zo goed mogelijk doen, dus moest er gelest gaan worden.

Van alle instructeurs en instructrices die bij ons op stal les gaven was er voor mij 1 die met kop en schouders boven de rest uitstak en dat was Crista. Dus een les geboekt en we waren meteen “verkocht”.

Gezien al gauw bleek dat mijn merrie de overstap naar de dressuur eigenlijk heel makkelijk oppakte ben ik overgegaan op een echt dressuur zadel en dankzij de top lessen van Crista konden we zelfs de wedstrijden in. De echte interesse in mij en mijn paard, de hulp buiten de lessen om, het rustig omtoveren van mijn inmiddels bijna 19 jarige prinses van een western pony naar een echte dressuur dame hebben geresulteerd in B+8 in 4 wedstrijden!

Crista weet wat ze doet, niet elk paard is hetzelfde, niet elke ruiter is hetzelfde en daar houdt ze heel goed rekening mee. Met respect voor paard en ruiter helpt ze iedereen naar een hoger niveau!

Sandrine Ott – Annoa Bella en Katie – L

After a dip of several years, where I did not feel like I was moving forward in my riding skills, I had the chance to ride with Crista. Thanks to her teachings and motivation, I went from riding once or twice a week, with no clear goal, to now riding five to six times a week, competing with two horses, and feeling my progress with every new lesson. What really makes her stand out from other instructors – amongst her in-depth knowledge of the horse, dressage, and jurying – is her holistic approach to this sport.

She is very empathetic towards the horse, and keeps a close eye on its comfort, well being, state of mind and physical condition as part of her teachings. She is always very conscious of when to push and when to stop, and puts a strong emphasis on making sure the horse understands what he/she is asked, and is rewarded when showing positive behaviour.

Furthermore, her focus on the rider’s development is unrivaled. From her famous ‘sit-les’ on the simulator, to breathing workshops, she explores every aspect of how our behaviour can affect that of the horse. As a non-native Dutch-speaker, I highly appreciate the time she takes to explain in depth her observations and recommendations. Everything is always well justified, and shows immediate results. She is deeply engaged in her rider’s progress, watching us ride in competition, viewing and commenting on videos we send her, supporting us through our periods of doubt.

Most importantly, my riding has improved tremendously, and never have I had such strong results in competitions. We are consistently rewarded in the prizes, with scores above 71%, with several different horses. Together, we paid close attention to a mare I am riding that seemed unwell both physically and mentally. After various medical and tack checks, and a lot of patience, all under Crista’s suggestion and supervision, the horse is changed! She is much happier, and much better physically, allowing her to continue her training.

Another horse I am riding had difficulties cantering, and would refuse contact with my leg in an attempt to avoid using her hind legs. After just 3 months of training with Crista, we overcame this habit, she now has a more consistent canter, discovered muscles she never knew she had and we have won 3 competitions in a row. Whereas my other horse needed more physical attention, patience and understanding of her physical shortcomings, this one needed just a bit more push to get over her physical hurdle. Crista saw this from day one, and personalised the training for both horses.

There is no one-size-fits-all, or norm to attain, simply your love for the horse, the sport, and the thrive to make your hobby also a pleasure for your four-legged partner. I will always be grateful to Crista for all I have learned from her, but mostly for allowing me to regain my joy for horse riding.

Phaedra en Natalie – Amir – L

Mijn dertienjarige dochter liep op een gegeven moment ‘vast’ met rijden. Letterlijk en figuurlijk, zo gespannen zag de combinatie eruit. Ze wilde eigenlijk helemaal niet meer lessen en het rijden leek ook een ‘moeten’ te worden.

Het enthousiasme, de jarenlange ervaring, de herkenning, de erkenning  en de oprechte aandacht en betrokkenheid van Crista hebben haar haar rijplezier terug gegeven. Crista heeft op ons paardje gereden, de filmpjes van proeven bekeken en becommentarieerd en heeft mijn dochter geleerd dat het juist goed is om naar jezelf te kijken, omdat je daarvan leert. Crista’s feedback is eerlijk en direct, met respect voor zowel paard als ruiter.

Ze begint van voor af aan, bij de basis en benadrukt daarbij dat het leggen van een goede basis het fundament is waarop stap voor stap verder gebouwd kan worden. Geduld hebben en je emoties de baas blijven tijdens het rijden zijn belangrijke onderdelen in het bewustwordingsproces van een jonge ruiter. En dat valt niet altijd mee.

Mijn dochter is weer tevreden en gemotiveerd. De ontspanning en het plezier zijn terug in het rijden.  Haar (winst-) punten stijgen gestaag en de volgende klasse is glansrijk bereikt. Als een dertienjarige zegt:”Waren al mijn leraren maar zo betrokken als Crista”, dan zegt dat eigenlijk genoeg!

Luna van Rooyen – Christiaan – B

Begin 2018 begon ik te lessen bij Crista, het rijden ging namelijk niet zo goed. Dit kwam doordat ik een paar keer erg hard van mijn paard Christiaan was gevallen en hierdoor erg onzeker, bang en gespannen rijden. Doordat ik erg gespannen zat en Christiaan hierdoor zijn kaak niet wou ontspannen kon ik niet goed sturen, het koste heel veel moeite om hem van de hoefslag te krijgen en als ik hem eenmaal van de hoefslag gekregen had rende hij weer de andere kant van de baan op. Omdat het nooit echt goed ging raakte ik het plezier in het rijden kwijt. Crista heeft mij geholpen om van mijn angst af te komen, ontspannend te gaan rijden en weer plezier in het rijden te krijgen.

Met Crista hebben we eerst een goede basis bij Christiaan aangeleerd. Dit ging lastig, omdat ik  erg bang was in de baan waar ik in moest rijden. Toen hadden Crista en ik overlegd of het niet beter was om naar een andere stal te gaan verhuizen, dus dat hadden we gedaan. Op de andere stal ging het al gelijk stukken beter! Ik begon minder bang te worden en ging hierdoor ontspannen rijden. Christiaan ging losser door zijn lijf lopen en uiteindelijk was ik totaal niet meer bang. Omdat ik toch wel heel graag weer wedstrijden wou gaan rijden ging ik eerst een paar keer naar Crista toe om op vreemd terrein te lessen, dat ging zo goed dat ik wedstrijden ging inschrijven. De wedstrijden gingen super goed en Christiaan was heel braaf!

Zoals Crista altijd zegt: “De aanhouder wint!”

Door Crista ben ik totaal niet meer bang. Christiaan loopt nu los door zijn lijf en is veel braver. Ook zit hij veel mooier in zijn vacht en ik heb weer plezier gekregen in het rijden.

Ik vind Crista heel motiverend en geduldig les geven. Ook vind ik het heel fijn dat al ik tussen de lessen door met iets vast loop dat ik haar gewoon kan whatsappen en dan geeft ze feedback op wat ik beter kan doen en hoe ik het moet oplossen. Als ik wedstrijd heb stuur ik altijd de filmpjes van mijn proef en de protocollen door en ook daar geeft Crista dan weer feedback op. Crista heeft mij niet alleen geholpen met rijden maar ook met het hele management er omheen.

Crista, super bedankt voor al je hulp, geduld en motivatie. Ik ben super blij dat ik bij jou ben komen lessen. Op naar nog veel meer lessen en leermomenten!